A természetes építkezést tanító iskola Bereában (Kentucky állam) segített felépíteni John Capillo házát. Az építkezés egyben tanfolyamként is szolgált a homokzsákos építkezés alapjai iránt érdeklődők számára. Érdekes a ház, a terv a megszokottól eltérő és merész.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az earthship, az az a passzív ház, mely Michael Reynolds amerikai építészmérnök fejéből pattant ki az 80-as években. Az earthship lehetőséget nyújt, hogy megszabaduljunk szolgáltatóinktól, újrahasznosítja a hulladékokat, használja a nap- és szélenergiát, gyűjti a csapadékot, lélegzik, él, és "ingyen" életet biztosít.

A "Garbage Warrior"-ként is emlegetett Reynolds 1970 óta foglalkozik ezzel az alternatív építési technológiával, melynek lényege, hogy a ház építése és használata során a lehető legkevésbé legyünk kiszolgáltatva a központosított forrásoknak. A házat tekinthetjük egy hajónak, amelynek a szárazföldtől - és ezzel együtt az infrastruktúrától - elvágva is komfortot kell nyújtania az utasai számára.
Jurtában él egy család a göcseji dombok között. A négygyermekes házaspár két éve és néhány hónapja költözött a völgybe, és az önellátáshoz vezető útra lépett. Azt vallják, hogy így, az erőforrásokkal jobban sáfárkodva jobb világot teremtenek.
... hogyan voltak képesek a vidéki emberek a tisztes szegénységből, iskolában tanult "tudományok" nélkül megépíteni ezeket a nagyszerű házakat? És mi az, amit a mai megváltozott világban is hasznosíthatunk ebből a felhalmozott tapasztalatból? - Dudics Krisztián írása
Lehet-e a 21. század elején pénz nélkül, önellátó módon élni egy alföldi tanyán, kivonulva a civilizációból? Erre a kérdésre keresi a választ Paulovics Péter szegedi biológus immár két és fél éve a tápéi réten, ahol azt is megtudta, hogy a legnagyobb ellenfél a mezei pocok.
Az idei március valószínűleg évekig emlékezetes marad sokunk számára, legalábbis ami az időjárást illeti. A hófúvások fogságában lenni, akár autóban rekedve, akár egy tömegszálláson, melegedőben éjszakázva nem éppen a legkellemesebb elfoglaltságok közé tartozik. De a tavaszi ítéletidőnek sok más mellett a háztartások fűtésével kapcsolatban is akadnak tanulságai. A hosszú ideig tartó áramkimaradások következtében sok lakásban a fűtést is nélkülözni kell!
"Soha sincs jó idő.." - mondja a népdal. Valóban, a jó idő elég ritka. Az embert ráadásul ugyanúgy érinti, mint régen, s a modern társadalmakban egyre inkább szeretjük függetleníteni magunkat az időjárás, sőt úgy általában a természet által alkotott környezet nem túl kényelmes hatásaitól. Ha csak néhány száz évre tekintünk vissza, akkor is meglepődve láthatjuk, hogy nem volt mindennapos dolog a házak fűtése: ez kevésbé volt fontos, illetve az emberek egészen másként viszonyultak a kérdéshez.
A NASA 1984-ben rendezte első szimpóziumát a holdbázisokról és a 21. század űrbeli tevékenységeiről. A lelkesen fogadott bemutatók azt propagálták, hogy a helyszínen található természetes forrásokat felhasználva kell megépíteni a jövő holdbeli és marsbeli lakóhelyeit. Ezek kapcsán jöttek létre a homokzsák-, szupervályog-, szupertömb-technológiák - Amerikában ezek engedélyezetté és elismertté váltak.
Ha az emberiség továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élovilágot, és önmagát is. Sokszor hallottuk már - de igaz.
Dr. Györgyi Viktor kifejlesztette a függőleges tengelyű szélerőművet, amely forradalmasíthatja az alternatív energiatermelés piacát. A professzor a világszabadalmat nem viszi sem Amerikába, sem Kínába, itthon épít gyárat és kutatóintézetet. A gyártás beindításához 50 milliárd forintra van szükség.
A szerszám 2013.04.24.
A régi világban az élethez szükséges legapróbb dolgok is egyedi alkotások voltak. Azok a használati tárgyak is, amelyeket ma tömegáruként gyártanak, amiket használat után egyszerűen eldobunk. Ha bárki alkotni akart valamit, ahhoz szerszámra volt szüksége - nem pusztán dolgoztak vele, hanem alkottak, létrehoztak valamit. Valamit, ami addig nem létezett. Bárki részt vehetett a teremtés munkájában. Átélhette a napja végén, hogy ami ma elkészült, amit befejezett, mindaz "jó, amit teremtve szerzett". Akarva-akaratlanul közelebb juthatott a Teremtőjéhez.
Tudjuk, hogy előbb-utóbb baj lesz. Azt, hogy mekkora, még nem tudjuk pontosan. Mire kell készülni? Az készül jól, aki a legrosszabbra készül - még akkor is, ha nem a legrosszabb követezik be. Azt el kell ismerni, hogy a mai, egyre nagyobb fogyasztásra és folyamatosan növekedő termelésre beállított civilizációnk fenntarthatatlan, viszont sem az összeomlás időpontja, sem tényleges körülményei nem jelezhetők előre. Sok minden késleltetheti a folyamatot, és sok minden gyorsíthatja is. Annyit azért tudni lehet: a változás, amikor bekövetkezik, gyors lesz.
Lukács Ernő igazi "anticeleb", aki negyvenöt éve hűséges a feleségéhez, húsz gyermeke van, albérletből költözött tanyára, ahol valóságos munkával gazdagodott meg, az életében nincsenek sötét titkok, nem népszerű, és a média által nem ünnepelt személyiség.