Önellátás
Tavaszi tél vizet áraszt... - Egy kályhásmester gondolatai 2.2013.05.25.

Vizet, és havat is. Hacsak a nevezetes névnapok mögött álló titkos égi erők nem segítenek, úgy tűnik, a tél még mindig nem fejezi be idei szezonbéli küldetését, és még egy ideig fogva tart bennünket. Azzal zártuk fűtésről szóló rövid gondolatköreink első részét, hogy nemsokára jön a tavasz, és máris hozzákezdhetünk a következő fűtési szezon előkészítéséhez. Még egy kis türelem...

"Várj, ha havat hord a szél"

Az idei március valószínűleg évekig emlékezetes marad sokunk számára, legalábbis ami az időjárást illeti. A hófúvások fogságában lenni, akár autóban rekedve, akár egy tömegszálláson, melegedőben éjszakázva nem éppen a legkellemesebb elfoglaltságok közé tartozik. De a tavaszi ítéletidőnek sok más mellett a háztartások fűtésével kapcsolatban is akadnak tanulságai. A hosszú ideig tartó áramkimaradások következtében sok lakásban a fűtést is nélkülözni kell!

Csak néhány zsák meleg

Az elektromos árammal történő fűtés rendkívül kényelmes, tiszta, és környezetkímélőnek is nevezik. Bár ez utóbbi csak akkor igaz, ha az áram termelésének módja is valamely környezetkímélő módon történik.

A villamos fűtés során a rendszerbe betáplált egy egységnyi energia közvetlenül, veszteség nélkül alakul át egy egységnyi fűtésként hasznosuló energiává. Az energiamegmaradás törvénye értelmében (azaz konyhanyelven szólva: "az energia nem vész el, csak átalakul") nem kaphatok több energiát, mint amennyit betápláltam. Ha ugyanannyit kapok, az százszázalékos hatásfokot jelent. De ne felejtsük el, hogy az áram nem a falból jön, csak úgy, hanem az erőművekből szállítják el hozzánk. Gyakorlatilag az áramtermelés közben az erőművek számolnak az energia-előállítás folyamatában a veszteségekkel. De ennek ára van, nem is kevés!

Az egyik legfontosabb tétel a háztartások költségvetésében a villanyszámla. De van egy másik tétel is: az áramellátástól való függés! Ha nincs áram, nem működnek a fűtőtestek, keringetőszivattyúk, a lakás kihűl...

Az egyszerű a nagyszerű

A legmodernebb technika sem csökkenti a közvetített szolgáltatásoktól való függésünket. Ha csak a hatékonyság mentén szeretnénk haladni, pénztárcánk kinyitásának mértékével arányosan fejleszthetjük fűtési rendszerünket, elsősorban a hatásfok növelésével. Ami pedig kevesebb fűtőanyag eltüzelését jelenti. Tehát a beruházásaink megtérülhetnek, de egyvalamiben nem segítenek a legmodernebb rendszerek sem: a háztartások függetlenségének biztosításában. Itt egy kivételt persze meg kell említenünk: a napenergiát, de ennek háztartási hasznosítása még igen sokba kerül.

A speciális kazánoknak, a pellet- vagy a faelgázosító kazánoknak is szükségük van elektromos áramra a vezérlő elektronikájuk működtetéséhez. Válsághelyzetben - amire példa lehet az idei katasztrofális időjárás - a legnagyobb biztonságot az adhatja, ha önállóak vagyunk saját háztartásunkban. Ami sajnos majdnem csak egy álom: egy olyan családi otthon, amely maga állítja elő az összes energiát, fűtést, áramot, vizet stb.

Tűz és víz: alaperői a Földnek. Ha belegondolunk, akárhány évezred is telt el a teremtés óta, a dolgok természetében változás nem történt: az élethez víz, a meleghez tűz szükséges. Ha a technika fejlődését nézzük, tényleg csodálatos dolgokat láthatunk, ugyanakkor nem tudunk a lényegen változtatni. Vagyis a legstabilabb mindig a legegyszerűbb, legkisebb műszaki háttérigényű rendszer. A földből kerámia és tégla lesz, az agyag, a "sár" összeköti az elemeket, és máris kész a kályha. Ez az alaprecept.

A radiátor hideg meleget ad

Ha a teljesség igénye nélkül össze kellene szedni a házaink fűtésével kapcsolatos szempontokat, elvárásokat, a következő néhány dolog biztosan helyet kapna a listában: hatékonyság, tisztaság, üzembiztosság, tartósság, ár, esztétika, komfortélmény stb. Ez utóbbiakkal kapcsolatban azt hiszem, nem mondok új varázsszót, ha a cserépkályhát említem. Hiszen mindannyiunkban szinte azonnal kellemes érzetek ébrednek, amint rá gondolunk. A lakásban betöltött lakberendezési szerepe és az esztétikai élmény alapvető. Néhány fontos műszaki szabályt betartva az építése során, külsejének csak a fantáziánk szabhat határt.

Ami miatt még nagyon szeretjük, az a sugárzó hő. A hő terjedésének több módja van: hővezetés, hőáramlás és hősugárzás. Ez utóbbi módon melegít minket a Nap is. És ez az a hőközvetítési mód, amiben a cserépkályha a legjobb! Ugyanannyi hőmérséklet mellett sokkal melegebbnek, kellemesebbnek érezzük a levegőt, mint a hőáramlás (konvekció) által felfűtött lakásban. Teljesítmény és üzembiztosság szempontjából is megállja a helyét ez a fajta tüzelőberendezés, hiszen a jól megépített, felelősséggel használt cserépkályha több évtizedig is szolgálhatja gazdáját. És csak naponta egy kosár fa kell hozzá!

Tüzes éjszakák és nagyképernyős lobogás

Természetesen igen sokféle fatüzelésű berendezés létezik. Ha körülnézünk egy áruházban, rengeteg fajtával találkozunk, csábító árakon. A klasszikus eset a zárt tűzterű, szabadon álló kandalló. Ezek általában lemezből vagy öntvényből készülnek, jobb esetben samott, olcsóbb esetben vemikulit vagy egyéb, tűzállónak mondott béléssel. Viszont legtöbbjük lényegileg nem más, mint a régi vaskályhák fazonigazított, szépen megformált mai változata. Szép tűzálló üvegablakokon keresztül az ember megbabonázva figyelheti a tűz ősi erejének kályhába zárt ténykedését. A műszaki adottságaikat azért érdemes figyelembe venni. Bár elég komoly teljesítményadatokat tüntetnek fel, azért tudni kell, hogy paramétereiket csak viszonylag rövid ideig, vagyis pontosan addig adják le, amíg folyamatosan etetjük őket. Így fordulhat elő, hogy egy komolyabb hidegben még éjszaka is fel kell kelni, hogy a tűzre tegyünk.

Érdemes tehát tüzelőberendezés vásárlása, építése előtt átgondolni az igényeinket, feltérképezni az életmódunknak leginkább megfelelő lehetőségeket.

Egészen addig, amíg a napenergia háztartási és ipari hasznosítása nem válik mindennapos gyakorlattá, elmondhatjuk, hogy a tűzifa használatának kevés konkurenciája akad, ha figyelembe vesszük a legfontosabb szempontokat. A fa megújuló energiaforrás. Használata - megfelelően száraz fa, jól működő kémény és tüzelőberendezés esetén - környezetkímélő. Megfelelő teljesítmény és takarékos üzemeltetés érhető el jól megválasztott berendezéssel.

A tűz látványa, a lángok pattogó, táncos varázslata mindig bámulatba ejti az embert. Kerámiatestű kályha mellett a fizikai kontaktus, a kályha mellé kucorodás a ropogó tűz hangjával megzenésítve melegíti a testet-lelket, még a legfagyosabb estéken is.

Legyen szép tavaszunk!

D. J.

Ha szeretne értesítést kapni a folyóirat frissítéseiről, kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk:   A főoldalon is lájkolhat bennünket:
 

Oszd meg a Tumblr-en