Önellátás
Télen nagyon hideg van... - Egy kályhásmester gondolatai 1. 2013.05.16.

"Soha sincs jó idő.." - mondja a népdal. Valóban, a jó idő elég ritka. Az embert ráadásul ugyanúgy érinti, mint régen, s a modern társadalmakban egyre inkább szeretjük függetleníteni magunkat az időjárás, sőt úgy általában a természet által alkotott környezet nem túl kényelmes hatásaitól. Ha csak néhány száz évre tekintünk vissza, akkor is meglepődve láthatjuk, hogy nem volt mindennapos dolog a házak fűtése: ez kevésbé volt fontos, illetve az emberek egészen másként viszonyultak a kérdéshez.

A jó időt tehát valahogy meg kell valósítani házon belül, a rossz időt pedig odakintre száműzni, de nem a természet, az időjárás átalakításával, hanem a saját "belső", közvetlen környezetünkben. Ott, ahol mostanság az ember a legtöbb időt tölti: a lakásban.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk körülnézni, elsősorban a fával való fűtés területén. Hiszen ez a téma is pont olyan, mint az időjárás: mindig lehet róla beszélni.

Nálunk mindig karibi a hangulat

Ezt mondhatnák néhányan Magyarországon is. De nem azért, mert a házban mért hőmérséklet és a páratartalom extrém módon hasonlítana a Havannában júliusban mérhetőhöz, hanem csak azért, mert elfelejtették leszedni a nyolcvanas években annyira népszerű fotótapétákat, amelyeken még mindig jól láthatók a pálmafák, a forró homokos tenger és a ragyogóan kék ég. Ha pedig nem csak vizuális hatások és a fantázia segítségével szeretnének "melegebb égtájakra" vándorolni, egyszerűen be kell gyújtani a cserépkályhába, és közelebb menni hozzá. Romantikus hangulatban kereshetünk valami jó zenét is...

Aztán a természet egyszer csak visszavonhatatlanul közli: itt az ősz, és nem a trópusokon lakunk! El kell tehát kezdeni a fűtést, amit meg kell oldanunk valahogy. Mindenki a saját vérmérséklete szerint igényli a hőmérsékletet. Van, aki csak kedvenc trikójában és rövidnadrágjában hajlandó otthon tartózkodni, míg másoknak megfelel a 20 fok, esetleg észre sem veszik, hogy még annyi sincs! Nagyban függenek ezek az értékek az egyéni preferenciáinktól, aktuális fizikai és lelkiállapotunktól, életkorunktól. De azért a szakemberek számára megállapították a kályhatervezéskor követendő normát, amely a helyiségek funkciója szerint megadja az elérendő hőmérsékleteket. Például egy nappaliban 20 fok, de mondjuk egy fürdőben több, előszobában, folyosókon kevesebb. Természetesen el lehet térni ettől, de többek közt azért ajánlott mégis követni, mert figyelembe veszi az ember egészségéhez ideálisnak tartott, a mai orvosi állásponthoz legközelebb eső értékeket. Ami pedig szintén nagyon fontos: a pénztárcánkat. Egy jelentősen túlméterezett tüzelőberendezés fogyasztása valószínűleg több, mint amit egyébként rá kellene szánni, ha pedig alultervezett a rendszer, a nagyobb igénybevétel miatt hamarabb tönkremehet.

Nekem olyan régi autóm van, hogy még fafűtéses!

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a technikai fejlődés mámorában sokan kezdtek elfeledkezni a hagyományos módszerekről, a fenti mondat az ugratás kategóriájába tartozott volna. Ma nem egészen az, hiszen létezik fagázzal hajtott négykerekű jármű, bár sorozatgyártásáról még nincsenek hírek. Ha sikeres lesz, talán az olajkitermelés várható csökkenése miatt mégsem kényszerülünk újra szekérre vagy lóhátra ülni, ha közlekedni szeretnénk...

Az autózással ellentétben a fatüzelés egyidős az emberiséggel. Ha megkérdeznénk az ősembert, mit csinált, amikor fázott, a válasz az lehetne, hogy először keresett valami éghető anyagot, ami legvalószínűbb, hogy fa volt. Meggyújtotta, majd a tűz mellé telepedett. Ezt a nagyon egyszerű logikát követve adódik a megoldás napjainkban is: a tüzelőanyagot válasszuk a természetben elérhető állapotában a környezetünkből, és fűtsünk be vele. A hagyományos tüzelőberendezéseket tájanként változó formában építették meg, de nemcsak az esztétikai szempontok miatt, hanem az adott környéken található eltüzelhető anyagokhoz igazítás okán is.

Természetesen okkal "szokhatott le" a szilárd tüzelőanyagokról, aki szeretett volna: olcsó volt a gáz és az áram. És sokkal kényelmesebb is, ami szintén fontos, hiszen a fűtéssel töltött időt sok minden másra is lehet használni.

Mára viszont megváltozott helyzet. Szinte mindennap lehet hallani az olajalapú társadalmunk várható energiahiányáról, válságáról. A gáz és az áram sokba kerül, a zöldenergia és a megújuló forrásból energiát nyújtó alternatívák pedig még szintén sokba kerülnek, és az általuk kínált energia mennyisége még a legtöbb házilag is kivitelezhető rendszerben elég kevés. Ha az ökológiai válsággal kapcsolatos riasztó híreknek csak a fele beigazolódik, a jelenlegi energiahordozók hirtelen szinte elérhetetlenné válnak, áruk megfizethetetlen lesz, az idő pedig, ami a megújuló energiahordozók rendszerbe állítására rendelkezésre áll, rendkívül kevés!

Bár ezeknek a híreknek a jelentőségét tényleg nehéz felmérni, a következményeket elképzelni még nehezebb, valamiért mégis újra divatba jöttek a régi dolgok. Mintha sokan készülnének a fosszilis energia nélküli világra. Akár így van, akár nem, tény, hogy az utóbbi években elég sokan térnek vissza a hagyományos fűtési módokhoz, porolják le újra a cserépkályhákat, kandallót és tűzifát vásárolnak. Persze az biztos, hogy a divatot jelentősen támogatja a fosszilis energiahordozók árának növekedése.

Erdő mellett jó lesz lakni?

A környezet védelme szempontjából is részben igazolható és helyeselendő ez a tendencia. A fa égése során pontosan annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint amennyit élete során onnan felvett. Mint tudjuk, jelenleg a Föld légkörének felmelegedése rengeteg problémát okoz. A felmelegedéssel kapcsolatban pedig az úgynevezett üvegházgázok ózonpusztító munkája mellett legnagyobb szerep a légkörbe kerülő szén-dioxidnak jut.

A fafűtés az egyik legkörnyezetkímélőbb módszer, de csak akkor, ha sikerül odafigyelnünk egész éven át. Azaz időben be tudjuk szerezni a légszáraz fát, vagy ha nem száraz, akkor tudjuk megfelelően tárolni száradásig, és van a lakás igényeihez méretezett, megfelelően, hatékonyan működő tüzelőberendezésünk.

Meg kell állapítanunk tehát: aki fával fűt, annak a fűtési szezon már akkor elkezdődik, amikor az előző véget ér! Tavasszal. Pont tavasszal, amikor mindenki inkább felejteni szeretné azokat a hideg téli estéket!

D. J.

(Folytatjuk)

Ha szeretne értesítést kapni a folyóirat frissítéseiről, kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/pages/L%C3%A1mp%C3%A1s-%C3%A9s-L%C3%A1ndzsa-magazin/153009891533874

A főoldalon is lájkolhat bennünket: www.lampaseslandzsa.hu

Oszd meg a Tumblr-en