Önellátás
Önfenntartás vagy önáltatás?2013.04.24.

Tudjuk, hogy előbb-utóbb baj lesz. Azt, hogy mekkora, még nem tudjuk pontosan. Mire kell készülni?

Az készül jól, aki a legrosszabbra készül - még akkor is, ha nem a legrosszabb követezik be. Azt el kell ismerni, hogy a mai, egyre nagyobb fogyasztásra és folyamatosan növekedő termelésre beállított civilizációnk fenntarthatatlan, viszont sem az összeomlás időpontja, sem tényleges körülményei nem jelezhetők előre. Sok minden késleltetheti a folyamatot, és sok minden gyorsíthatja is. Annyit azért tudni lehet: a változás, amikor bekövetkezik, gyors lesz. Éppen a rendszer rugalmatlansága, tehetetlensége és tartalékainak hiánya miatt. Ha a társadalmi folyamatokat nagyobb összefüggéseikben tekintjük, és a növekedési kényszert nem mint a jelen gazdasági folyamatok belső törvényszerűségét vizsgáljuk, hanem az egész ügyet az ember és a természet viszonyaként értelmezzük (amire valamilyen belső törvényszerűség folytán egyre képtelenebbek vagyunk), világossá válik számunkra a tét. A növekedési pályákkal akkor is komoly gondjaink lennének, ha csupán egy adott rendszer működésének belső sajátságáról lenne szó.

Nem szokott felmerülni a gondolat, de jelentős a súlya annak, hogy a gazdasági növekedésre, eszközparkunk állandó bővülésére elsősorban azért van szükség, hogy ki tudjuk védeni azokat a visszahatásokat, amelyek a meggondolatlan beavatkozásaink következményei.

Nézzünk egy példát, miről is van szó. A Tisza mederrendezései során a 19. században létrehoztak egy védelmi rendszert, amelyet 19. századi eszközökkel sem fenntartani, sem megvédeni nem lehetett volna. A folyó mentén élők "árvízi biztonságához" nélkülözhetetlen volt a technikai fejlődés, illetve az olcsó energiaforrás.

Ez azonban a kérdésnek csupán az egyik oldala. A Tisza "megregulázása" felszámolta a folyó korábban oly szerteágazó, a Nyíregyháza- Debrecen vonaltól nyugatra eső területeket behálózó vízrendszerét. Emiatt a Tiszántúl nagy része vízhiányossá vált. E probléma kezelésére született a vízlépcső Tiszalöknél, és a Keleti-főcsatorna. Csakhogy a Tiszán Dombrádig, a Bodrogon Felsőbereckiig ható duzzasztás lehetetlenné tette a víz elvezetését a Bodrogközből. Ahhoz, hogy ezt meg tehessük, olcsó energiára és egyre hatékonyabb szivattyúkra volt szükségünk. A sor még folytatható, a lényeg azonban ebből is kiviláglik: a természetbe való beavatkozásaink visszahatásait egyre nagyobb energiával és egyre hatékonyabb eszközökkel tudjuk csak kivédeni. Az elmúlt évek katasztrófasorozatai rámutattak arra is, hogy védekezőrendszereink általában "jó időben" működőképesek. Ha felborul a rend, a beavatkozások csak növelik a veszélyt és a várható károk nagyságát. A gát, a vízlépcső, a tározó egy bizonyos határig véd, de ha az adott folyó vízhozama szélsőségesen megnő, csak annál nagyobb veszélyt jelentenek. A szélsőséges helyzetek, események pedig egyre gyakoribbak lesznek.

Igazán nehéz lenne megragadni, mi is fog történni. Ha arra akarunk felkészülni, mi lesz, alaposan elszámíthatjuk magunkat. Azt kell inkább számba venni, mi az, ami nagy valószínűséggel nem lesz. Nem lesz vagy nagyon megdrágul az üzemanyag, kevés lesz az élelem, romlik vagy megszűnik a közbiztonság, drága és/vagy elérhetetlen lesz az energia, akadozik vagy megszűnik a közműszolgáltatás, nem lesz a maihoz hasonló egészségügyi ellátás, akadozni fog a tömegközlekedés.

De hogy ezen belül mi, hol és hogyan történik, arra már igen nehéz lenne válaszolni.

Természetesen mindezt úgy is fel lehet fogni, mint utópia - "á, nem úgy lesz, nem lesz ez így. Minden jó lesz, úgy mint eddig". Sokan reménykednek ebben. De mi van akkor, ha mégis lesznek változások, ha hasonló dolgok mégiscsak bekövetkeznek?

Nem pánikot kelteni akarunk, hanem gondolkodni és gondolkodtatni. Ha felidézzük a történelmi ismereteinket, rendkívül érdekes dolgot hetünk észre. Az előző korok emberei mindazt nélkülözték, amit az előbb felsoroltunk, mégis éltek. Nem olyan színvonalon, mint mi most, de éltek.

Mi olyan dolgokban reménykedünk, amik hamarosan egy lyukas garast sem fognak érni. Mit teszünk majd az üresen hagyott, kifosztott plázákkal, bezárt, üres polcú Tescókkal? El tudjuk képzelni azt a pánikot, ami eluralkodik majd, ha az előrejelzések egy része igaznak bizonyul? Az idősebbek még emlékeznek a háború utáni élelmiszerhiányra, amikor a városi emberek lejártak vidékre élelmet koldulni.

Mindezt miért hozzuk elő? Nem azért, hogy horrorjeleneteket vizionáljunk és félelmet keltsünk, s mindezek tetejébe megveregethessük a saját vállunkat, hogy tessék, mi ezt megmondtuk előre. Azért fontos mindez, mert ma még van idő gondolkodni. Van lehetőség felébredni, cselekedni. Nem tudjuk, mennyi időnk van - de most még van idő keresni a lehetőségeket, van idő tanulni. Van idő és lehetőség a közösségek építésére. Megtanulhatjuk újra mindazt, amit a régiek még tudtak, mert abban éltek. Ha most nem cselekszünk, helyettünk nem fogja elvégezni senki, ami a mi részünk.

Tudjuk, hogy mi vár ránk?

Vannak emberek, akik tudják. Nekik kötelességük, hogy tetteikkel és ne csak szavakkal figyelmeztessék embertársaikat. Nem atombunkereket kell építeni, hanem közösségeket, amelyek tagjai képesek együtt gondolkodni és dolgozni. Az önellátás elsősorban a gondolkodás szabadságát és tisztaságát jelenti. Ha az ember képes önmaga számára előállítani valamit, legyen az akár a legkisebb dolog, a gondolkodása szabadságát őrzi meg.

A sült galamb nem fog senki szájába repülni. Ne mástól várjuk, hogy helyettünk dolgozzon és gondolkodjon, hanem vállaljuk a küzdelmet a kényelmünkkel, a megszokásainkkal és a körülményeinkkel szemben. "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra" - mondja a népi bölcsesség is. Az önellátás a gondolkodásban kezdődik el, amikor változtatunk valamit a saját életünkön, egy nagyobb cél érdekében. A kínai bölcsesség szerint a leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik. Üldögélhetünk az út mellett, vagy tehetünk egy lépést - azután egy másodikat, harmadikat. Rajtunk múlik.

(http://ffek.hu/blog/molnar_geza/mire_kell_felkeszulnunk nyomán)

Oszd meg a Tumblr-en