Önellátás
A szerszám2013.04.24.

A régi világban az élethez szükséges legapróbb dolgok is egyedi alkotások voltak. Azok a használati tárgyak is, amelyeket ma tömegáruként gyártanak, amiket használat után egyszerűen eldobunk. Ha bárki alkotni akart valamit, ahhoz szerszámra volt szüksége - nem pusztán dolgoztak vele, hanem alkottak, létrehoztak valamit. Valamit, ami addig nem létezett. Bárki részt vehetett a teremtés munkájában. Átélhette a napja végén, hogy ami ma elkészült, amit befejezett, mindaz "jó, amit teremtve szerzett". Akarva-akaratlanul közelebb juthatott a Teremtőjéhez.

A szerszám a világ alakításának, mondhatni teremtésének eszköze. A világnak a magunk képére formálása eszközeink által, vagyis a munka Istentől kapott feladat.

Ha kinézünk az ablakon, akkor láthatjuk, hogy ez az átformálás túl jól sikerült. Nekilendültünk, és most a ló másik oldaláról kellene visszakapaszkodni.

Ma már nem kell szerszám, elég gondolatokkal vezérelt műszerünk, ketyerénk van a világ irányítására, átformálására. Lebetonozzuk a földet, eltüntetjük a füvet, és többé nem tudunk mezítláb járni. Mókusodúkat rakunk egymásra, és elnevezzük élettérnek. Vannak lakóparkok, ahol kert is van, de nem tudjuk, hogy milyen a kaszálás, mert géppel tesszük ezt is. Egészségiparunk van, mert nem tudjuk, hogyan kell élni. Élni - egyszerűen, szerszámokkal, alkotó munkával.

Ki tudja elkészíteni azokat a használati tárgyakat, amikre a háztartásában szüksége van? A fogyasztói társadalom nem teremtésre, alkotásra épül, hanem épp ellenkezőleg. Az alkotásban ismeret van - önismeret és természetismeret. A fogyasztásban végső soron csak önzés. "Semmire sincs szükségem, gazdag vagyok!" Mindenünk van, mert veszünk. Ha elromlik valami, nem is tudjuk megjavítani, sőt nem is szabad javítani, értelmetlenség lenne. A mi világunk a gazdagság kora, de egyúttal a nyomoré, a mezítelenségé és a vakságé.

Mit tudunk meg mindeközben a világról? Semmit. Mert csak a működéséről tudunk valamit. Minden van, csak el ne romoljon a gép, a hálózat, a vezeték, a testem - mert akkor baj van. Kiderül, hogy semmiről nem tudunk semmit. Sem a természetről, sem saját testünkről, egészségünkről.

Nincsenek szerszámaink már. Ha nincsenek, akkor mi magunk lettünk eszközzé - de kinek a kezében? A mai munkák legtöbbje nem alkotó tevékenység, de alkotássá lehet, ha mi eszközökké leszünk annak a kezében, aki minden mást is megalkotott.

A szerszám, az eszköz arra való, hogy általa megismerjük a világot, magunkat, és felfogjunk valamit Teremtőből. A szerszám a kapcsolatok eszköze, ezáltal kerülünk kapcsolatba a teremtett világgal. Megtanítja a kezünknek, mi az, hogy kemény és lágy. Megtanítja, milyen nyelven beszél hozzánk az anyag - és azon keresztül mit tanít Isten.

Még van egy kevés idő. Nézzünk körül jól, hogy milyen szerszámaink vannak, mik maradtak ránk az előző generációtól, amelynek a tagjai használták, amit kellett, tudták, élték. Mert amikor nem lesz Tesco, és éhezel, akkor nem fog segíteni a Google, hiába írod be, hogy "kenyér"!

Nézzünk körül, kezdjük el formálni a világot! Kezdjünk el másképp gondolkozni mindarról, ami körülöttünk van, mert lehet, hogy rövidesen már késő lesz. Ha vannak szerszámaink, akkor esélyt kapunk a túlélésre, és nem pusztán fizikai szinten.

Tegyünk fel pár kérdést magunknak. Pár kérdés, ami megváltoztathatja az életünket:

Mit fogok magam után hagyni, ami a gyermekeimet életük végéig elkíséri?

Milyen szerszámot hagyok a gyermekeimre, amit ha kézbe vesznek, úgy fogják érezni, hogy folytatják megkezdett világformáló munkámat, életemet?

Mi az a szerszám, eszköz, aminek a használatára meg tudom tanítani a gyermekemet, s ezzel - és csak ezzel - rész veszek az életében most és felnőttkorában is?

P. B.

Oszd meg a Tumblr-en