Navigátor
Az élet értelme? 2014.07.24.

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes."

"Én mindenkivel egyformán beszélek, a szemetessel ugyanúgy, mint az egyetem elnökével."

"Mi az értelme a létezésünknek, és mi az értelme egyáltalán az élőlények életének? Erre a kérdésre válaszolni tudni nem egyéb, mint vallásosnak lenni. Te azt kérded: van egyáltalán értelme ezt kérdezni? Mire én azt felelem: aki saját és embertársai életét értelmetlennek találja, az nemcsak boldogtalan, hanem arra is alig képes, hogy éljen."

ÉRTÉKES - EMBERSÉGES - ÉRTELMES: az Albert Einsteintől való három idézet ezekről szólt, vizsgáljuk meg most egyenként e fogalmakat.

Értékes

Einstein arra hívja fel a figyelmünket, hogy inkább értékes, mint sikeres emberek legyünk. De vajon mit ért "értékes"-en? Ön szerint mi az "értékes"? Mi az "érték" egyáltalán? Ha igazán őszintén nézünk önmagunkba, akkor felfedezhetjük a valódi értékeket. A hétköznapjaink legegyszerűbb szituációiban is, ha csak egy másodpercre megállunk és figyelmünket ezekre az értékekre összpontosítjuk, azonnal érezni fogjuk, valójában mi a helyes döntés, és mi nem. Minél őszintébben figyeljük meg tetteink mozgatórugóit (a szándékainkat és a vágyainkat), annál tisztábban rajzolódik ki bennünk, mi is az, hogy értékes.

Emberséges

Ez már az értékes élet egyik megnyilvánulási formája lehet. Az együtt érző, támogató, megbocsátó, minden embertársát ugyanúgy tisztelő és szerető egyén már igazán az értékes és emberséges élet útját járja.

Értelmes

Ahogy olvasom Einstein szavait, itt értelmesnek nem a hétköznapi racionalitásban könnyen boldoguló "értelmes", okos agyi tevékenységet érti, hanem valami sokkal mélyebbet, magasabb rendűt. Olyan területet, ahol a vallások alapüzenetei járnak. "Értelmesen" (vallásosan) élni a legalapvetőbb feltétele a boldogságunknak, egyáltalán annak, hogy életnek nevezhessük az életünket. Legalábbis a fenti idézet alapján Einstein szerint. Nem is vitatkoznék ezzel egy percig sem.

(Forrás: ismeretlen blogger) http://meditacionk.blogspot.hu/2008/11/siker-legveszlyesebb-csapdja.html

 

Ha szeretne értesítést kapni a folyóirat frissítéseiről, kövessen minket a Facebookon, vagy íratkozzon fel hírlevelünkre - bővebb információk a Kapcsolat menüpontban...

Facebook oldalunk:   A főoldalon is lájkolhat bennünket:
 

Oszd meg a Tumblr-en