Lélekhang
Egyperces2013.04.24.

Hazafelé ballagok a város csendes utcáján. Gondolataimba mélyedve a földet nézem. Felpillantok. Két srác jön szembe. Fekete nadrág, fehér ing, egyforma táska, és a mellükön a kitűző. Mindenki ismeri őket. Most nincs időm beszélgetni - nyilall belém. Csak meg ne szólítsanak, különben is régebb óta vagyok hívő, mint ahány évesek. Megeszem őket, de most ne! Nincs kedvem a tiszteletkörökhöz.

Tudom, mit akarnak mondani. Közeledünk. Egymással beszélgetnek. Csak így tovább. Remélem.

Lelassítanak. Ó, végem van. Megszólítanak. Valami sablonszöveg, hogy melyik a jobb meg az igazabb egyház. Az egyik egész jól beszél magyarul. Kicsit sajnálom őket. Bedobva a front mögé. Azt hiszik, hogy működni fog ez? Én már csak tudom. Közben hallom őket: Hogy Jézust megtaláltam-e. Kezembe veszem az irányítást. Ebből diplomáztam. Megpróbálok lassan beszélni, egyszerű mondatokat használni, hogy értsék. Felfedem kilétemet. Kicsit megtorpannak, de egyikük hirtelen fordulattal átível saját térfélre, mandínerből passzolva lendületet vesz, és egy újabb mondattal folytatja. El kell ismernem, ez ügyes volt. Jól megtanulta.

Tisztázunk egy-két kérdést a vallásomat illetően, majd megint az a szöveg, amit akár én is mondhatnék. Jó, ebből elég lesz. Egy huszárvágással: Fiúk, nem ez a lényeg. Szép dolgokat bárki tud mondani. Jézus, mikor itt volt, a beszéd mellett tett is valamit, és a tett mögött ott volt a kapcsolat Istennel. Lehetsz bármilyen vallású, a lényeg az, hogy ha egy barátod munkanélküli és beszélsz Istennel, akkor másnap már lesz munkája. A jól beszélő srác jellegzetes arckifejezést vesz fel, szája legörbül, szeme csodálkozó. Telitalálat. Erre nem számított, és folytatom. A Bibliában a samáriai asszony kérdezi Jézust, hol kell az Istent imádni, Jeruzsálemben vagy a Garizim hegyén, mai olvasatban: melyik az igaz vallás, a tiéd, vagy a miénk? Jézus válasza: egyik helyen sem, hanem a saját lelkedben. Megint a megnyúlt ábrázat. A fiúk nem tudják felvenni a versenyt. Nemhiába a több évtizedes keresztény múlt. És még mindig folytatom, közeli emlékeimmel. Ha megkérdezed Istentől, hogy megvegyél-e egy autót, akkor válaszol?

Győztem! KO. A sablonszöveg már nem indul újra, elvesztették a fonalat. Néznek, mintha várnák a folytatást. Kérdéseim visszhangként várják a választ. Egyre jobban megnyúlik az arcuk. Még úgy maradnak. Hallom a saját hangomat. Jézus a kereszten azt mondta, hogy "Abba Atyám", azt jelenti, hogy apuci. Apuci, vegyek autót? Még a régivel járok. "Az én juhaim hallják az én szómat." Nem merem bevallani, hogy nem hallom. A templomban azt mondták, hogy ezt a verset nem úgy kell érteni.

Kedélyesen minden jót kívánunk, elköszönünk egymástól.

Hazafelé baktatok. Az utca csendes és választalan.

P. Cs.

Oszd meg a Tumblr-en