Hős2017.06.03.
Kínai film. Hát az meg mi? Ütés, vágás, "kardozás". Akció és erőszak. Az erőszak erőszakot szül, a vérontás bosszút - a bosszú újabb vérontást. Tényleg csak ennyi? A keleti filmművészet egyik legzseniálisabb darabja, a Hős gyönyörű képekkel van tele. De amiért igazán fontos látni, az a mondanivalója.
Időbűnök2014.02.02.
Nem biztos, hogy mindenki, aki látta azIdőbűnöket, egyet fog érteni velem, de a film filozófiai mélysége csak a minden idők legjobb sci-fijének kikiáltott Szárnyas fejvadászéhoz hasonlítható, bár a mondanivaló más. Ki ne gondolt volna még arra, hogy "de jó lenne visszamenni az időben, és másként csinálni". Biztosan jó lenne? Nem generálnánk-e vele több problémát, mint amit meg tudnánk oldani?
Érzékelte-e ön már valaha a média igazi lényegét? Mert a média manapság az úgynevezett információs társadalomban nem korlátozódik a hírekre, sőt. Az igazi média ma, az információs társadalom alapja: az iskolarendszer. Az egész rendszer ugyanúgy működik, mint az írott és képi sajtó. Előre gondosan megválogatott információkat adagol olyan sorrendben, amilyenben neki teszik, nem mérlegelve az egyén képességeit. Azért nem foglalkozik ezzel, mert az számára egyáltalán nem lényeges. Az iskolarendszer nem tudásalapú, hanem információalapú - információval kereskedik. Ezért a média része, mégpedig a legmélyebben. Mi befolyásolná jobban a szemléletünket, gondolkodásunkat, mint az, amit kiskorunktól belénk táplálnak?
A filmipar nem kényezteti el a nézőket túl sűrűn olyan filmekkel, mint a Sunset Limited. Két ember beszélget - milyen érdekfeszítő mégis végigkövetni két intellektus összecsapását! A Lelkész és a Professzor beszélget egy álmos hajnalon. Életről, halálról, hitről, hitetlenségről, az élet értelméről vagy értelmetlenségéről. Végig drámai a film, de a dráma eleje már korábban, a néző számára láthatatlanul játszódott le: a Professzor a metró alá akart ugrani, de a Lelkész elrántotta. - Sunset Limited, 2011. Rendezte: Tommy Lee Jones
Carter edző 2013.07.17.
Nem szeretem a sportfilmeket. Taszít a hősies színekkel festett cukormáz. 'A legrosszabb csapat a legjobb edzővel a mennybe megy, és elviszi a kupát' típusú, vattacukorszerű történet számomra elviselhetetlen. Viszont Samuel L. Jackson jó színész, aki az edzőt játssza a filmben. Némi családi nyomásra mégis leültem tehát, hogy végignézzem ezt a mozit. Nem bántam meg. - Carter edző, 2005. Rendezte: Thomas Carter
A Mátrix trilógia egy illúzióvilágról szól, ahol semmi nem az, aminek látszik. A történet látszólag egyszerű, harc a gépek és az emberek között - van ugyan benne sok-sok minden: vallás, filozófia, de úgy tűnik, hogy az egész a "Mit láttam az állatkertben?" című kisiskolás dolgozat szintjén van egybegyúrva. Ám ez sem az, aminek látszik.
Mennyei királyság, 2005. Rendezte: Ridley Scott. Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot? - ez az a kérdés, amely a film elején a főhős műhelyének gerendájába van vésve, és ez a kérdés visszhangzik a nézőben az egész film során. Mit jelent a cselekedet és a hit egysége? Hogyan lehet megváltoztatni a világunkat? Beszéddel, szólamokkal? Vagy a tettek által?