Gondolat/Jel
Ahogy nap mint nap cselekszel...2013.04.24.

Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot? - ez az a kérdés, amely a film elején a főhős műhelyének gerendájába van vésve, és ez a kérdés visszhangzik a nézőben az egész film során. Mit jelent a cselekedet és a hit egysége? Hogyan lehet megváltoztatni a világunkat? Beszéddel, szólamokkal? Vagy a tettek által? A film kitűnően festi meg a kor hangulatát - elénk tárul Jeruzsálem lenyűgöző szépsége, a fegyverzetek, a fanatikusok és az igazi hitet keresők ellentéte, a gyönyörűen fényképezett kockákon át még szinte a füstölők illatát is érezni a nézőtéren. Néhány pillanat alatt a középkor valóságában - brutális valóságában - találhatja magát a mozilátogató.

A XII. század végén, Jeruzsálemben és környékén játszódik a történet, amely a még keresztény kézen lévő főváros végnapjait mutatja be egy frank (fél)nemesi származású patkolókovács, Ibelini Balián történetén keresztül.

A film központi kérdése a hit - mondhatnánk kereszténységet is akár, de ez így nem teljesen igaz, mivel a kettő nem esik okvetlenül egybe. Jeruzsálem egyik bárója Balián-nal beszélgetve így beszél erről: "- Hogy tetszik Jeruzsálem?

- Isten nem szól hozzám. Még a hegyen sem szólt, ahol Krisztus meghalt. Elvesztettem a kegyelmét... úgy tűnik, nincs vallásom. Én nem tartom sokra a vallást. Túl sok vakbuzgó őrült lázálmát nevezték már a vallás nevében >lsten akaratának<. Túl sok vallást láttam már túl sok gyilkos szemében. A szentséget az igaz tettekben és a védtelenek melletti bátor kiállásban találod. S a jóság, amit Isten elvár, itt van, meg itt (a szívére és a fejére mutat). Ahogy nap mint nap cselekszel, attól leszel jó ember, vagy rossz."

Ennél egyértelműbben csak a kereszténység alapítója, Jézus fogalmazta meg a valódi kereszténység lényegét. "Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék mennyei Atyátokat." (Máté evangéliuma 5,16)

Balián nem tökéletes, mégis o az, aki komolyan veszi az elveit, a lovagi esküjét, az elesettek és a gyengébbek védelmét. Apja üti lovaggá: "- Ne rettenj meg soha ellenségeidtől. Légy bátor s erényes, hogy szeressen Isten. Mindig az igazat mondd, ha életeddel fizetsz is érte. Védd meg az elesetteket, és légy igazságos. Ez a te esküd."

Tiberias, Jeruzsálem udvarnagya teszi fel neki a kérdést: "- Mondd, mit jelölt ki neked atyád feladatodul?" - Hogy jó lovag legyek. - Bárcsak a világ és Jeruzsálem eltűrné az olyan különcségei, mint a gáncstalanság!" - válaszolja Tiberias rezignáltan.

Minden, ami ezen felül van, a szólamok, amikre a tettekben nincs fedezet, ami másokat eltipor, és nem védelmezi a gyengét, az nem kereszténység, az nem hit. Az érdek, fanatizmus, és nem szól másról, mint a hatalomról és a pénzről. "Isten akarja" - visszhangzik a filmben is a vakbuzgók kiáltása - de akarja-e valóban? Érdekli-e őket, hogy valójában mi Isten akarata - s ha nem, hisznek-e benne egyáltalán? Mi vezet: az érdek, a tekintély? Ha e kettő egybeesik, Isten irgalmazzon mindenkinek, aki az útjukban áll...

Balián a filmben keresi a helyét, a feladatát, s nem tud beilleszkedni a világ és az Isten valódi akaratával nem törődő egyház piramisrendszerébe. A személyes Istent keresi egy istentelen és személytelen rendszerben. Hamar rá kell jönnie, hogy amit tehet, azt az egyes ember életéért, szabadságáért teheti meg, kell megtennie - s ez a legtöbb, amit megtehet. Végül Jeruzsálem lakóit megmenti a haláltól és a rabszolgaságtól.

A film közepén mondja ki Balián az igaz kereszténység legfontosabb tételmondatát - olyan, a végletekig radikális felhívást, amely minden időre egyaránt igaz: "- Ha ez nem teljesen a Lélek királysága, akkor semmi!"

Ha nem teljesen Istené, akkor nem az övé - s ebben mi, ma élők sem ismerhetünk megalkuvást.

A patkolókovácsból lett hadvezér nem jut el a filmben a személyes Isten-kapcsolatig. De Szaladin hadvezére joggal kérdezi a búcsúzásukkor: "- Ha Isten nem szeretne, vajon hogy tudtad volna megcselekedni mindezt?"

Sz. P.

Mennyei királyság - Angol-spanyol-amerikai-német film, 145 perc, 2005, rendezte: Ridley Scott

Ha szeretne értesítést kapni a folyóirat frissítéseiről, kövessen minket a Facebookon!

Facebook oldalunk:   A főoldalon is lájkolhat bennünket:
 

Oszd meg a Tumblr-en